Mediakortti 24.9.2023

Revonlahti eli kotoisemmin Revis on aktiivinen ja elinvoimainen maaseutukylä Siikajoki-maisemissa Pohjois-Pohjanmaalla. Helposti saavutettavissa oleva kylä sijaitsee Siikajoen kunnassa 8-tien varrella kahden kaupungin Oulun ja Raahen välillä. 

 

Revonlahdella on noin 780 asukasta (31.1.22). Pääelinkeinot ovat maa- ja metsätalous. Muita toimialoja ovat rakentaminen, teollisuus, hyvinvointi ja erilaisten palvelujen tuottaminen. 

 

Nykyään Revonlahti on helposti saavutettavissa ja löydettävissä myös virtuaalisesti: www.revonlahti.com - verkkosivut ja GoogleMaps sekä sosiaalisen median eri kanavat kuten Facebook-ryhmät ja -sivut, Instagram-kuvat, -tarinat, -videot ja -reelsit  sekä YouTube- ja TikTok-videot hashtageilla
#Revonlahti #Siikajoki #Pohjoispohjanmaa #Revonlahdenkotiseututalo


Revonlahden kyläyhteisön toiminnalla on pitkät perinteet. Kyläläisten ja eri yhdistysten talkootyöllä sekä Siikajoen kunnan ja projektitoiminnan panostuksella on saatu lähiaikoina paljon konkreettista aikaan. Häkkilänkankaan kuntorata/latu kunnostettiin ja valaistiin. Virkistyspuisto Rumpari Kirkkokosken tuntumaan Siikajoen rantaan valmistui kesän ja syksyn 2022 aikana. Kesän 2023 aikana on suoritettu Revonlahden vanhan pappilan eli nykyisen kotiseututalon julkisivuremontti.

Talkootöistä ja tapahtumista tiedotetaan sosiaalisen median eri kanavilla. Ne on dokumentoitu nykyaikaiseen muotoon joko e-julkaisuiksi Revonlahti-Issuu-kanavalle tai videoiksi ja short-videoiksi, tarinoiksi, reelseiksi, digikuvakoosteiksi YouTube-, TikTok- ja Instagram-kanaville. www.revonlahti.com sivusto tarjoaa linkkien kautta mahdollisuuden tutustua näihin palveluihin. 


Revonlahden kyläkirja “Revonlahti historiaa ja ihmisten tarinoita” ilmestyi vuonna 2022. Kirjassa kuvataan revonlahtisten elämää ja kylän syntyvaiheita sekä kehitystä aina 1550-luvulta tähän päivään. Tämän moniäänisen kirjan kirjoittajia on 35. He ovat sekä nykyisiä että entisiä revonlahtisia aina Kanadasta saakka. Lisäksi kirja sisältää haastatteluja, tarinoita Revonlahden omalla murteella, runoja ja runsaasti valokuvia perhealbumeista. Kirja valmistui talkootyönä aina oikolukua ja taittoa myöten.  Kyläkirjan kansi valittiin yhteisöllisen äänestyksen tuloksena: neljä kansiehdotusta julkaistiin sosiaalisen median eri kanavilla sekä myös Siikasanomat-kuntatiedotteessa varustettuna kyläkirjatoimikunnan yhteyshenkilön tiedoilla. 

 

Revonlahdella järjestetään yhdistysten ja kyläläisten sekä kunnan, koulun ja muiden yhteistyötahojen kanssa vuosittain sekä pieniä että suurempia tapahtumia perinteitä kunnioittaen mutta myös tulevaisuuteen katsoen. Tilaisuuksia on eri ikäisille kyläläisille ja laajemminkin kaikille kuntalaisille ja lähialueiden asukkaille. Suurimpia tapahtumia ovat vuosittain toteutettava Joulupolku (4-päiväinen Avoimet Joulukylät-tapahtuma) kotiseututalon pihapiirissä ja kylätanssit Toivolassa (entinen Revonpesä) joka kuukausi.


Revonlahden kotikyläyhdistys on toiminut kylän hyväksi keskeytyksettä jo 50 vuotta. Yhdistys on ylläpitänyt ja kunnostanut Revonlahden vanhaa pappilaa, nykyistä kotiseututaloa. Kotiseutujuhlassa vuonna 2022 juhlittiin sekä yhdistystä että Revonlahden kyläkirjan valmistumista ja 200-vuotiasta Revonlahden kotiseututaloa.

Aktiivisia toimijoita kylällä ovat myös Revonlahden maa- ja kotitalousnaiset, Revonlahden metsästysseura, Revonlahden reserviläiset, Eläkeliitto, Revonlahden rauhanyhdistys, Revonlahden voimailijat ja Siikajoen 4H.

 

Kunnan tarjoamat hyvät lasten koulu- ja päiväkotimahdollisuudet (mm. päiväkoti Repola) antavat erinomaiset lähtökohdat lapsiperheille asettua turvallisesti asumaan Revonlahdelle. Kunta tarjoaa myös erityislapsille hyvät palvelut. Koululla on vuosiluokat 1-6, esiopetusta sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa ja kirjasto. Siikajoen kuntakeskukseen Ruukkiin on matkaa 10 km ja siellä sijaitsevat myös lukio, maaseutuopisto, tutkimusasema ja hevosurheilukeskus sekä rautatieasema.

Siikajoen kunnan kanssa tehty yhteistyö on tuonut Revonlahden kylälle paljon näkyvää, esimerkiksi valaistut kävely- ja pyöräreitit sekä 8-tien alikulkukäytävät varmistavat turvalliset koulu-, kävely- ja pyöräilymatkat. Yhtä alikulkukäytävistä koristaa yhteisötaiteen keinoin toteutettu Revonlahti-muraali, johon on maalattu lähikoulumme oppilaiden näkemyksiä ja kokemuksia kotikylästään.